Güleçyüz Savunma ve Havacılık

Blog ve Videolar

KAPLAMA ÇEŞİTLERİMİZ

KAPLAMA ÇEŞİTLERİMİZ

BEYAZ KROMAT KAPLAMA: Metal yüzey için pas ve aşınma karşısında uzun ömürlü bir kullanım olanağı veren kaplama seçeneğidir. Sert kromat kaplama olarak da ifade edilen bu kaplama türünde, pas ve aşınma karşısında başarı elde edilirken iyi bir görünümde sağlanır. Beyaz kromat kaplama genel olarak metal yüzeyleri aşınmaya, paslanmaya, ısı ve diğer her türlü zararlı etkilere karşı korumak için uygulanabilir. Aşınmaya olan dayanımı açısından uzun ömürlü bir kaplamadır.

SARI KROMAT KAPLAMA: Alüminyum yüzeylerde boyanın daha iyi yapışmasını sağlar ve korozyon direncini arttırır. Korozyon direnci diğer kromatlara göre daha fazladır. Ortam sıcaklığı kromat kaplama için yeterlidir. Sarı kromat alüminyum üzerinde renk olarak açık sarıdan, kahverengine kadar oluşan bir kaplama meydana getirecektir. Renk koyulaştıkça kaplama kalınlığı artacaktır. Alüminyum ve alüminyum alaşımlı yüzeylere bir film tabakası oluşturarak korozyon dayanımını arttırmak, elektriksel iletkenliği korumak, boya uygulanacak yüzeyler için yapışma kabiliyetini arttırmak ve dekoratif görünüm kazandırmak için uygulanır. Uygulamalar müşterinin isteğine göre yapılır.

ELOKSAL KAPLAMA: “Alüminyum elektrolitik oksidasyonu”eloksal’ın açılımıdır. Hafif metallerin yüzeylerini işlemek için kullanılan elektrokimyasal işlemdir. Eloksal, metalin yüzeyini yoğun bir oksit tabakasına dönüştürerek hafif metal bileşenlere sert ve korozyona dayanıklı koruyucu bir tabaka verir. Eloksal bir kaplama değildir. Malzemenin yüzeyinden içine doğru yapılan oksidasyon işlemidir. Eloksal kaplama, malzemeyi mekanik ve korozif etkilere karşı dayanıklı hale getirir.

SERT ELOKSAL: Sürtünme ve aşınma dayanımının, korozyon dayanımının ve kaplama kalınlığının yüksek olması istenilen noktalarda kullanılır. Genellikle teknik amaçlı kullanımlar için tercih edilir. Malzeme ve kullanım alanına bağlı olarak çok kalın ve sert eloksal tabakları elde edilir. Sert eloksal kaplama alüminyumun en büyük dezavantajı\ olan yumuşaklığı da bu sert film tabakası sayesinde ortadan kaldırır.

RENKLİ ELOKSAL: Anodize edilmiş alüminyum yüzeyi özel renklendirme yöntemiyle istenilen renkte kaplama yapılmasına olanak sağlayan bir anodizing işlemidir. Renkli eloksal yüksek korozyon dayanımına sahip alüminyum parçalar üzerine uygulanabilmekte ve kullanım alanı çok fazla olan yüzey sertleştirme işlemidir. Renk seçimi olması nedeniyle tercih edilmektedir. Alüminyum üzerine uygulanan en iyi renklendirme yöntemi olarak kullanılmaktadır.

ÇİNKO KAPLAMA: Genel olarak demir veya demir dışı metallerin çinko ile kaplanması işlemidir. Demir esaslı parçaların çinko kaplanarak kullanılması, diğer kaplamalara göre giderek önem kazanmaktadır. Çinko kaplamanın giderek yaygınlaşmasının nedenleri; Çinko metalinin fiyatı diğerlerine göre daha ekonomiktir. Çinko kaplamalar, iyi yapışabilme ve şekil verebilme, ana malzemenin yapısal ve mekaniközelliklerinin kaplama sırasında neredeyse hiç bozulmaması gibi özelliklere sahiptir. Yeni geliştirilen parlatıcılar ile dekoratif amaçlı çinko kaplamaların parlaklıkları arttırılarak nikel kaplamaya yaklaşmıştır. Ürünün uzun yıllar paslanmadan kullanılmasını sağlar. Çinko kaplamanın bir diğer özelliği de uzak koruma tesiridir. Bu sayede kaplamada çatlaklaroluşsa bile çinko metalinin hava ile etkileşerek oluşturduğu ürünler bu çatlaklara dolarak kapanmasını sağlar ve korozyonu önler. 6. Kısaca; diğer kaplama türlerine göre işlem maliyeti ve kolaylığı açısından tercih sebebidir. Boya dışında, demirli metallere en çok uygulanan koruyucu kaplamadır. Bu kaplama ile makine, malzeme, enerji ve iş gücü kayıpları önlendiği gibi dekoratif bir görünüm elde edilir.

PASLANMAZ PASİVASYON: Pas sökücü asit kullanımı sonrasında demir üzerinde nötürleme işlemi yapılmasıdır. Asidik ya da alkali ürünler ile temasını keserek paslanmayı önlemek için uygulanan işlemdir. Demir hava, nem, sıvı ve asitlere karşı direnci oldukça düşük olan bir yöntemdir. Kimyasal reaksiyona girerek oksitlenme ve paslanma olasılığı yüksektir. Pasivasyon yapılmasındaki amaç yüzeyin bu kimyasal reaksiyona girmesini önlemek için pasifleştirme işlemidir. Pasivasyon, malzemenin yüzeyini temizler ve korozyona dayanıklı yüzey oluşturur.

KİMYASAL KARARTMA: Demir ve demir alaşımlı metallerin kimyasal siyah oksit kaplanmasıdır. Kaplama sınırlı korozyon dayanımı sağladığı için hafif korozif şartlar altında kullanılan parçalar için uygulanır. Görünüm ve ışık yansımasını en aza indirdiği için tercih edilir. Kimyasal karartma malzemenin hiçbir şekilde boyut, sertlik ve yüzey özelliklerini değiştirmez. Metalin yapışma kalitesini arttırır, boya ve diğer işlemlerin yüzeye daha iyi tutunmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Elektrikte kullanılacak parçalar için uygundur. ( Kaplama sonrası %1’den daha az iletkenlik kaybı olur.)

Bu sitenin tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki resimler, yazılar kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka sitelere, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ortamında ya da başka biçimde alenileştirilemez, basılıp çoğaltılamaz. © Copyright 2022